Hemavan is een afgelegen skigebied in het Zweedse Västerbotten . Het is de zuidelijke trailhead voor het Kungsleden- pad. Het natuurreservaat van het vindelfjällen viel gebied ligt in het noorden en oosten.

Landschap in Vindelfjällen

Het gekapte gebied rond Hemavan is een belangrijke bestemming, met het natuurreservaat Vindelfjällen, het grootste in Zweden, op 5.500 km 2 (2.100 vierkante mijl).

De skigebieden Hemavan en Tärnaby (20 km afstand) vormen het grootste centrum voor alpineskiën in Zweden. De pisten hebben een van de grootste hoogteverschillen in Zweden. De hoogste val, Norra Storfjället, bereikt 1.768 m (5.801 ft). De meeste toeristische voorzieningen zijn eigendom van één bedrijf, Hemavan Alpint.

Hemavan zelf ligt in het laagland in de vallei van de rivier de Ume, aan het meer Ahasjön. Het gebied is een nationaal belangrijk cultuurlandschap. Hemavan en omgeving behoren tot de gemeente Storuman . De Noorse grens ligt op ongeveer 40 km afstand.

De eerste toeristen kwamen in de jaren dertig, omdat de weg langs de rivier de Ume, die doorliep naar Noorwegen, werd verbeterd. De eerste skilift werd gebouwd in 1954.

Hemavan

Het skigebied Tärnaby ligt 20 km naar het zuidoosten. Het gemeentelijk centrum Storuman ligt 150 km ten zuidoosten, Mo i Rana in Noorwegen 100 km ten noordwesten.

Met de bus 

Bussen rijden tussen Umeå (met snelle treinen) aan de Zweedse kust en Hemavan [1] . Er is ook een nachtbus vanuit Stockholm [2] . Er zijn geen openbare bussen naar Hemavan vanuit Noorwegen.

Met het vliegtuig

De luchthavens in Mo i Rana, Vilhelmina en Umeå zijn andere opties.

Zien

 • 1 Botanische tuin van alpenplanten (Fjällbotaniska trädgården).  Fjällbotaniska trädgården (Q19060192) op Wikidata
 • Vindelfjällen bezoekerscentrum (Naturum Vindelfjällen). 
 • Hemavan kerk .  Hemavan Church (Q26256981) op Wikidata

Doen

Kamperen onder Sytertoppen in juli.

In de winter

In de zomer 

 • Wandelen . 
  • Kungsleden .Het bekendste wandelpad van Zweden, 440 km, naar het noorden door het Laponia National Park-systeem en eindigend in Abisko , vlakbij Kebnekaise . Kungsleden sectie Abisko - Nikkaluokta (Q88076734) op Wikidata Kungsleden op Wikipedia
  • Drottningleden .10 km wandelpad naar Laisaliden.
 • 1 Vindelfjällen .  Vindelfjällen (Q1777304) op Wikidata Vindelfjällen Nature Reserve op Wikipedia
 • Tours en excursies .Bezoekerscentrum Vindelfjällen organiseert rondleidingen en excursies. Controleer datums.
 • Mountainbiken .Sommige skiliften kunnen in het zomerseizoen worden gebruikt voor fietsen.

Slapen

Er zijn hotels, hutten etc. in Hemavan. Er zijn wildernishutten in Vindelfjällen, hoewel een tent je meer vrijheid geeft om je routes te kiezen.