Limburg vakantie

Limburg is de meest zuidelijke provincie van Nederland en omvat het oostelijke deel van de historische regio Limburg of Limburg – het andere deel vormt de gelijknamige provincie van België . Limburg onderscheidt zich van de tamelijk vlakke rest van Nederland doordat het opvallend heuvelachtig is, het blijft overwegend katholiek (terwijl het grootste deel van het land protestants is).

De hoofdstad van Nederlands Limburg is Maastricht , beroemd om zijn middeleeuwse oude stad en het gelijknamige verdrag dat daar is getekend, waarmee in feite de Europese Unie is ontstaan .

 

Taal

Platteland in Zuid-Limburg

De meeste mensen (ongeveer 78%) in Limburg spreken Limburgs in het dagelijks leven, een regionale taal die nauw verwant is aan het Nederlands en Duits. Nederlands is de officiële taal die wordt gebruikt voor vrijwel alle vormen van officiële (en meest onofficiële) schriftelijke communicatie. In de grotere steden is Nederlands ook de voertaal. De meerderheid van de mensen spreekt bovendien Engels en Duits met verschillende niveaus van vloeiendheid.

Met het vliegtuig

  • Maastricht / Aachen Airport [1] is een regionale luchthaven in de buurt van Maastricht.
  • Brussels Airport [2] is binnen een uur te bereiken vanuit Midden- en Zuid-Limburg.

Met de trein 

De Nederlandse spoorlijn bedient Limburg met regionale vestigingen en intercitytakken naar Amsterdam en Den Haag . Duitse spoorverbindingen verbinden Heerlen met Aken en Venlo met Mönchengladbach met lokale treinen. Maastricht is met de lokale trein verbonden met Luik in België .

Zich verplaatsen 

Arriva exploiteert de lokale spoorwegconcessie in Limburg, evenals de talrijke regionale en gemeentelijke buslijnen binnen de provincie.

Zien

Uitzicht vanaf kasteelruïne in Valkenburg

  • Museum Asselt [3]
  • Oude kastelen in Eijsden, Hoensbroek, Arcen en Valkenburg
  • Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats in Margraten
  • Nationaal Park “De Meinweg” [4] ongeveer 8 km ten zuidoosten van Roermond
  • Bonnefantenmuseum [5] in Maastricht, met werken van Cranach en Brueghel en moderne kunstenaars
  • Museum De Locht [6] in Melderslo. Een museum over het leven in Noord-Limburg in 1850-1950, met afdelingen over paddenstoelen- en aspergecultuur.

Doen

  • Zuid-Limburg is erg populair bij wandelaars en fietsers. Voor Nederlandse begrippen is het terrein erg heuvelachtig.
  • Carnaval wordt in heel Limburg gevierd, meestal in februari of begin maart.

Eten

Typisch Limburgs eten is de Limburgse vlaai, een zoete taart die oorspronkelijk uit Weert komt .

Drinken 

Limburg staat in Nederland bekend om zijn lokale bier. De bekende lokale biermerken in Limburg zijn:

Ga vervolgens 

Limburg ligt “op de hoek van Europa”, met lange grenzen met België en Duitsland . Je kunt het gebruiken als startpunt om veel verschillende regio’s te verkennen:

Places in Limburg vakantie

Find More